מתחסנים ומפחיתים את ההדבקה: החיסונים נגד נגיף הקורונה יעילים ובטוחים לשימוש, והם זמינים בכל קופות החולים

סוגי החיסונים ואיך הם פועלים

בישראל מאושרים לשימוש תרכיבי חיסונים של ארבע חברות להגנה מפני נגיף הקורונה:

  • פייזר
  • מודרנה
  • אסטרהזניקה
  • נובהווקס

כל החיסונים הללו אושרו על ידי ה-FDA (מנהל התרופות והמזון האמריקאי) לאחר שנמצאו יעילים ובטוחים לשימוש.

איך פועלים החיסונים של פייזר ומודרנה

החיסונים של פייזר ומודרנה מבוססים על חומצת גרעין (mRNA), שיטה המקנה הגנה נגד מחלות זיהומיות. החיסונים המוכרים גורמים לתגובה חיסונית על ידי הכנסת מחולל מומת או מוחלש לגוף. לעומתם, חיסונים על בסיס חומצת גרעין מלמדים את תאי הגוף לייצר חלבון, או חלק מחלבון, הגורם לתגובה חיסונית בגוף.

החיסון נותן מידע לתאי הגוף לייצר חלקיק לא מזיק של חלבון הדורבן (Spike protein). חלבון זה נמצא בחלק החיצוני של נגיף הקורונה. כאשר מזריקים את החיסון לשריר, המידע עובר לתא כדי לייצר את חלקיק החלבון. לאחר מכן, התא מציג את חלקיק החלבון על החלק החיצוני שלו. מערכת החיסון מזהה שהחלבון לא שייך לאדם ובתגובה מייצרת נוגדנים – בדיוק כמו שהגוף עושה אחרי הדבקה בנגיף. כעבור זמן קצר (שעות עד ימים) המולקולה נעלמת מהגוף.

איך פועל החיסון של אסטרהזניקה

החיסון של אסטרהזניקה הוא חלופה שמתאימה למי שסובלים ממחלות לב מסוימות, למי שפיתחו תגובה חריגה לאחר קבלת חיסון פייזר או מודרנה ולבעלי רגישות ידועה לאחד ממרכיבי החיסונים של פייזר או מודרנה.

החיסון מבוסס על שיטת הווקטור – הזרקה לגוף של וירוס בלתי מזיק שמשמש נשא לחלבון הדורבן, המלמד את הגוף להגיב ולייצר את הנוגדנים לנגיף. בניגוד להזרקת וירוס מוחלש או מומת מלא, בשיטת הווקטור מוזרק רק חלק מהנגיף כדי לעורר בגוף תגובה חיסונית וייצור נוגדנים, אך הוא לא גורם לגוף לפתח את המחלה עצמה.

איך פועל החיסון של נובהווקס

החיסון של נובהווקס מכיל חלבונים הזהים לחלבוני הנגיף, ובעיקר חלבוני מעטפת הנגיף (חלבוני הספייק), המייצרים בגוף תגובה חיסונית נגד הנגיף במקרה של חשיפה. החיסון הזה הוא אלטרנטיבה יעילה נוספת למי שלא יכולים או לא מעוניינים להתחסן בחיסון מסוג mRNA.

לחזור למעלה