מתחסנים ומפחיתים את ההדבקה: החיסונים נגד נגיף הקורונה יעילים ובטוחים לשימוש, והם זמינים בכל קופות החולים

חיסון נגד קורונה לפעוטות

הקורונה היא מחלה נגיפית שעלולה לפגוע גם בפעוטות. בדרך כלל, פעוטות שנדבקו בקורונה יפתחו תסמינים קלים או שלא יחוו תסמינים כלל. עם זאת, גם בקבוצות גיל צעירות יש סיכון למחלה חמורה יותר ולתופעות ארוכות טווח. כיום ניתן לחסן ילדים וילדות החל מגיל חצי שנה.

למי מומלץ לקבל חיסון

משרד הבריאות ממליץ לחסן פעוטות מגיל חצי שנה ועד גיל 5 הנמצאים בקבוצת סיכון בשל מחלות רקע (למשל השמנת יתר, סוכרת, מחלות לב וריאות כרוניות, מחלות כליה כרוניות ומחלות נוירולוגיות כולל פרכוסיות). מצבים נוספים שנקשרו לסיכון מוגבר לתחלואה קשה בפעוטות הם דיכוי חיסוני (מולד או נרכש על רקע תרופתי למשל), תינוקות עד גיל שנה, ופעוטות עם רקע של פגות ותלות בצינור הזנה.

בנוסף, משרד הבריאות מאפשר לכל ההורים המעוניינים בכך לחסן את ילדיהם (גם ללא מחלות רקע), ובכך להעניק להם שכבת הגנה חשובה מפני תחלואה קשה ומפני התופעות ארוכות הטווח של הקורונה.

כדאי לדעת שכל ארגוני הבריאות האמריקאיים הרלוונטיים (FDA, CDC, האיגוד האמריקאי לרפואת ילדים AAP), שהם מהחשובים בתחומם בעולם, ממליצים מאוד על התחסנות של כל הילדים והפעוטות.

שימו לב:

  • את החיסון יכולים לקבל כל הפעוטות מגיל חצי שנה ועד גיל 5, בלי קשר להחלמה.
  • ניתן לקבל חיסון נגד קורונה גם בסמוך לחיסוני שגרה אחרים (לפניהם או אחריהם).

בטיחות החיסון לפעוטות

במהלך הניסויים הקליניים של חיסוני הפעוטות לא התגלו בעיות בטיחות חריגות או תופעות לא צפויות. להערכת מומחי ה-CDC (המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארצות הברית) וה-FDA (מִנהל המזון והתרופות האמריקאי), שאישרו את השימוש בחיסונים אלו והמליצו לחסן את הפעוטות – החיסונים בטוחים לשימוש. עד כה חוסנו בארצות הברית כ-800,000 פעוטות, ולא דווחו אירועי בטיחות חריגים בקרבם.

למה לחסן פעוטות

  • כדי לצמצם תחלואה קשה
    הידבקות בקורונה, גם בקרב ילדים ופעוטות, עלולה לגרום לאשפוזים ולתחלואה קשה. ילדים הסובלים ממחלות רקע אמנם מצויים בסיכון מוגבר לכך, אבל לא רק הם: על פי נתוני ה-CDC האמריקאי, כמחצית מהילדים שאושפזו בשל קורונה היו בריאים, ללא מחלות רקע, כך שהסיכון לתחלואה קשה קיים גם אצל ילדים בריאים.
    החיסון צפוי לספק לפעוטות הגנה משמעותית מאוד מפני תחלואה קשה. מחקר חדש מסינגפור העלה כי בעידן האומיקרון חיסוני הילדים (בגיל 11-5, שתי מנות), היו יעילים מאוד במניעת אשפוזים (כ-83%) ולהערכת מומחי ה-CDC ועל בסיס הנתונים שפרסמו מפתחות חיסוני הפעוטות, צפוי כי גם חיסוני הפעוטות יקנו הגנה גבוהה מאוד מפני אשפוזים ותחלואה קשה.
  • כדי להפחית סיבוכים בטווח הארוך
    PIMS – תסמונת רב מערכתית סוערת ומסכנת חיים בילדים המתרחשת כמה שבועות לאחר ההחלמה מקורונה. מחקר מדנמרק מצא כי בקרב ילדים מחוסנים בעידן האומיקרון, הסיכון לפתח תסמונת ״פימס״ פחת בכ-90% בהשוואה לילדים לא מחוסנים.
    תופעות פוסט קורונה – הולכים ונצברים המחקרים המעלים כי ילדים, בדומה למבוגרים, עלולים לסבול משורת תופעות המתרחשות לאחר הידבקות בקורונה המכבידות גם לאחר ההחלמה (לונג קוביד, סוכרת חדשה, פגיעות נוירולוגיות מתמשכות ועוד). מחקרים רבים שנערכו במבוגרים העלו שהתחסנות מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון לפיתוח תופעות אלה, ולהערכת מומחי ה-CDC ומומחים נוספים סביר מאוד שגם בילדים ופעוטות התחסנות תפחית באופן ניכר את הסיכון לתופעות אלו.

שאלות ותשובות בנושא חיסון נגד קורונה לילדים ופעוטות >

סוגי החיסון והמינון לפעוטות

החיסון הניתן לפעוטות הוא של חברת פייזר או של חברת מודרנה. המינון של שני החיסונים מותאם לפעוטות.

חיסון פייזר ניתן בשלוש מנות, כאשר בין המנה הראשונה לשנייה יש מרווח של 21 יום, ובין המנה השנייה לשלישית יש מרווח של 56 יום.

חיסון מודרנה ניתן בשתי מנות, במרווח של 28 יום זו מזו.

אזרחי ישראל מגיל חצי שנה ומעלה יכולים להתחסן נגד נגיף הקורונה.

ניתן לחסן פעוטות שהחלימו מקורונה בכל זמן ממועד ההחלמה. אין לחסן בזמן מחלת קורונה פעילה.

איפה מחסנים פעוטות

החיסונים יינתנו במרפאות קופות החולים. כדאי להתעדכן מול קופת החולים שלך באילו מרפאות אפשר לקבל את החיסון ולתאם תור מראש.

למידע נוסף על מחקרים והערכות מומחים בנושא חיסון נגד קורונה לפעוטות:

https://publications.aap.org/pediatrics/article/149/1/e2021053418/183463/Risk-Factors-for-Severe-COVID-19-in-Children?autologincheck=redirected

https://jkms.org/pdf/10.3346/jkms.2022.37.e35

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/23333928221104677

https://bmjopen.bmj.com/content/bmjopen/12/6/e055074.full.pdf

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589537022000177

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2788844

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34097050/

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2203209

https://www.cdc.gov/vaccines/acip/meetings/downloads/slides-2022-06-17-18/03-COVID-Oliver-508.pdf

https://covid.cdc.gov/covid-data-tracker/#vaccinations_vacc-total-admin-rate-total

לחזור למעלה